31(0)634190620
Jacqske@rt: live with joy

Epoxy hars – versus- Polyester hars

De meest voorkomende, basis- en beginvraag aan het begin van het creatieproces van een orgonite

 

“Welke soort hars moet ik gebruiken voor het maken van een orgonite !?”

 

Mijn onderzoek

Zelf heb ik meerdere hars soorten geprobeerd voor de  vele orgonites die ik heb gemaakt. Ik hoop dat ik met mijn opgedane ervaringen en met mijn onderzoeken over de werking van de harssoorten een lichtje kan laten schijnen op de mogelijkheden voor het gieten van een orgonite. Ik heb mezelf gehouden bij 2 soorten, namelijk de polyester en epoxyhars.

 

De voor en nadelen in kaart gebracht……………Polyester of epoxyhars? 

 

Polyester hars:

Polyesterhars kan worden gebruikt voor het maken van een orgonite. Het grote voordeel is dat het minder duur is. Polyester krimpt in verhouding iets meer (1%) in vergelijking met epoxy (tot 0,9%). Deze krimping van de hars is ook afhankelijk van het proces, zoals het mengen en de temperatuur bij uitharden en zo ook de luchtvochtigheid. Feit is wel dat de geur van de polysterhars erg penetrant aanwezig is, het is zelfs zeer schadelijk voor je gezondheid, en ook is het een feit is dat je niet zonder voorzorgmaatregelen met deze hars kunt werken. Wil je toch met deze hars gaan werken, doe het dan altijd in de buitenlucht, met een minimale temperatuur van 17 graden, en gebruik een mondmasker!

 

Wat velen niet weten, is dat het styreen in polyesterhars heel erg gevaarlijk is voor de gezondheid. Styreen wordt uitgestoten in je leefomgeving, zelfs na voltooiing van je orgonites. Dit is vastgesteld door onderzoekers in Amerika die geurmonsters genomen hebben van meerdere poleyster orgonites. Zuivere onverzadigde polyesterhars met een styreengehalte van ongeveer 50% krimpt meer dan epoxyhars, maar is ook een stukje duurder, en heeft tevens vele nadelige effecten, zoals hierboven al genoemd. Vanwege het styreen heeft het een vrij onaangename geur die zelfs na uitharding nog steeds voorkomt, waardoor je orgonite nog heel lang naar gif blijft ruiken, en dit niet gezond is voor de woon/werkplek waar de orgonite geplaatst wordt.

Een ander nadeel met betrekking tot de kwaliteit in verband met polyesterhars is de duurzaamheid van de uitgeharde hars.Er zijn door wetenschappers onderzoeken gedaan, polyesterharsen die gebruikt waren voor het maken van orgonites en chembuster hebben na enkele jaren een sterke vergeling, en hebben significante scheuren en barsten in de bodem en wanden van de orgonites veroorzaakt.

Polyesterhars heeft ook een zeer korte uithardings periode, waarbij de tijd beperkt wordt om de orgonite naar wens op te bouwen/creëren. Het oppervlak dat tijdens het uitharden aan de lucht wordt blootgesteld kan kleverig blijven, de uitdaging is dat deze polyesterhars erg gevoelig is voor vocht of luchtvochtigheid en dat je hier tijdens het creatieproces rekening mee moet houden.

Vochtgevoeligheid maakt het ook moeilijk om andere elementen zoals vloeibare pigmenten of kleurstoffen toe te voegen om de orgonite een mooi kleurtje te geven. Dit is een van de reden waarom het gebruik van polyesterhars voor het maken van een orgonite niet aangeraden wordt!

Uiteraard mag iedereen hier zijn eigen ideeën over ontwikkelen, waardoor een eigen mening over de keuze hars soort voor de orgonites gemaakt kan worden!!!! In mijn beleving, niets is fout, alles is goed, als het maar prettig voor je voelt!

 

Epoxy hars:

Deze epoxy hars geeft een kristalhelder oppervlak bij de orgonites, en geeft een zeer goede weerstand na het uithardingsproces. Het voordeel is dat de verwerking van deze epoxy hars binnen gedaan kan worden.Ik heb (nog) geen verhalen gelezen over huidproblemen, als het contact heeft gemaakt met je lichaam. Een mondkapje dragen is ook niet nodig bij de verwerking van deze hars. Bij een juiste productie zal deze hars na uitharding stankvrij zijn, waardoor je orgonite niet penetrant geurt, in vergelijking met de polyesterhars waar dat wel bij is.

De verwerkingstijd van de epoxy hars die ik voor mijn orgonites gebruik heeft een tijdspad van ¾ uur, wat ruimte genoeg geeft om de creaties naar wens te maken.

De duurzaamheid van deze hars is door onderzoekers ook getest. Om dit te doen, zijn er een aantal orgonites jaren geleden gemaakt en buiten in de tuin geplaatst. De orgonites zijn zonder vergeling gebleven en tevens zonder scheuren. Bij het gebruik van epoxyhars dient er wel gelet te worden op de kwaliteit van de hars. Niet elke hars is goed genoeg om te verwerken in de orgonites, en ook de verharder is van groot belang voor het krimpingsproces!

 

Over het krimping’s proces voor de 0-punt energie, (het bekende piezo-effect) kan ik melden dat het verschil van 0,1 procent (1%) poleyster hars in vergelijking met epoxy hars (tot 0,9%) niet te bemerken valt in de orgonites die ik maak.

Van alle reacties die ik van mijn klanten als ervaring heb mogen ontvangen, kan ik vertellen dat de epoxy hars die ik voor mijn orgonites gebruik super goed werkt, en het resultaat behaalt waar ik heel erg dankbaar voor ben!

Ik ben elke keer weer blij verrast, als ik de mooie resultaten mag lezen, over de effecten van deze krachtpatsers, de magische orgonites die gecreëerd worden met deze epoxy-hars!

 

Na vele testen, “probeersels”, en onderzoeken gebruik ik nu voortaan epoxyhars voor al mijn projecten en workshops. Hier heb ik het mooiste en beste resultaat bij. Epoxy is de veiligste en voor mij meest geschikte hars om mee te werken, en dat is wat bij mij hoog in het vaandel staat, gezondheid en duurzaamheid. Het is een perfecte hars, die heel prettig is in gebruik, en die glashelder blijft!

Ik heb een zeker weten dat gedachten ook energie zijn, en dat positieve gedachten een grote bijdragen leveren aan het creatieproces van de orgonites. In vergelijking met de irriterend/onrustige gedachten die ik had tijdens het werken met de polyester hars, omdat de geur zo penetrerend was, en de hoofdpijn die ik hierdoor kreeg, leverde mijn emoties absoluut geen positieve bijdrage aan het verhogen van de vibraties in de orognite!


 

Om een idee te krijgen, deze “vries-test”, laat zien hoeveel kracht de orgonite met de Ki-energie heeft op het water!

Dit is een foto van een test, waarbij de orgonite boven het glas water heeft gestaan

Het ijs in het glas toont spikes, het midden van dit bevroren ijs is gevuld met een vortex van spikes, daarom heen is het transparant, een prachtig voorbeeld van de kracht van de orgonite!

Onthoud dat er geen “beste” hars is, het hangt gewoon af van hoe of wat je creëert. Wees niet bang om met verschillende harsen te experimenteren, op tijd zult je ontdekken wat voor jou het beste werkt. Met deze info is het mijn intentie om mijn ervaringen te delen!

Liefs Jacqueline